Moja ranija vozila su bili dizeli, BMW 320d, a nakon toga 520d. Oba su bila mlada auta, međutim kod zadnjeg me je iznerviralo da sam godišnje promenio jedan ili dva senzora u auspuhu vozila (kojih ima 12, ako se dobro sećam), koji su koštali od 100 do 400 Evra. Servis je isto tako bio od 200 do 500 Evra. Vozio sam godišnje 15-20.000 km. Pošto najviše vozim zbog posla u Vojvodini, mislio sam da se oprobam u vezi sa električnim vozilima.
Bojao sam se da li je dobra baterija, da li je EV za mene, da li će mi se svideti, u auto sedam posle jednog od najudobnijih auta, pa sam se bojao i komforta vožnje.
Tesla Model 3 Long Range AWD Dual Motor 2019. godište sam kupio u Pančevu. Posle malo istraživanja shvatio sam da iz nekog razloga mobilni internet u Tesla vozilima radi u Srbiji, isključivo ako su vozila iz Švajcarske i to potvrđujem kako iz ličnog tako i iz iskustva drugih. Bez problema radi u vozilu navigacija sa satelitskim sincima, Apple Music, Netflix, Disney, Youtube, Spotify. Naravno funkcioniše i aplikacija - klimatizacija, Summon i ostali. Od januar 2026. godine se nažalost naplaćuje 10 Evra po mesecu za Premium connectivity, ali mislim da ipak vredi.
O samom autu: komfor naravno nije na nivou BMW-a, ali nije toliko loš (tj. ne osećam toliku razliku, da mi to smeta u vožnji). Softver je fantastičan, podešavanja sa telefona funkcionišu besprekorno. Summon ne znam da li mi je dva puta radio kako treba, konstantno gubi konekciju i ne mogu da “upravljam vozilom” sa telefona, kako bi to trebalo da funkcioniše. O ubrzanju nema šta da se govori, ne može da vam dosadi ni nakon više meseci korišćenja, jednostavno je brutalan. Imali smo par zimskih nedelja, AWD radi svoj posao besprekorno, ni u kakvoj situaciji nije bilo problema sa bilo kakvim proklizavanjem.
Pošto je auto star 6 godina, zamenio sam preventivno 12V akumulator i to sve u ovlašćenom servisu u Temišvaru. Inače u ovlašćenom servisu su bili tačni, precizni, korektni i odlično pričaju engleski. Bio sam zadovoljan.
Stanje baterije je po samom autu 89%, što mislim da je fantastično dobro i sam potvrđujem po kilometraži da je auto izgubio za 6 godina i 100.000 km 10% baterije.
Ono što mi se ne sviđa: kvaka je neviđena glupost, niko me ne može ubediti da je ovo dobro. Moram da izlazim iz kola da bih nekoga pustio u kola, isto tako moram da objašnjavam i kako se izlazi iz auta. Pošto imam pre-facelift auto - dosta se čuje vetar pri kretanju (ne znam da li je velika razlika kod facelifta koji ima dupla stakla - nisam se još vozio u njemu), dosta se čuju i točkovi. Kod 130km/h nisam toliko čuo auto recimo u BMW-u.
Isto tako imam krckanje prilikom skretanja kad zahladni, to ćemo rešiti sa poznatim principom dodavanja masti u silente. Sve ostalo bez problema i pitanja.
Domet mi je dovoljan za moje potrebe- na 80% imam oko 360km, na 100% 450km. U zimskim danima kombinacija autoputa i običnog puta mi je bila dovoljna za nekih 360-380km (100% baterija, 22-23 stepena, 90-130km/h, 18 incni tockovi, bez aero dodatka). Par puta sam bio i dalje, punio na superchargeru, oba puta su mi 10 minuta bila dovoljna da lepo stignem kući. Na more ne bih kretao i prostog razloga što imam malu decu. A oni kad spavaju - mi ne stajemo.
Punim inače kod kuće, uzeo sam kućni punjač od 11kW i imam solare (10kW). Vraćam EPS-u struju koju ne potrošim, tako da ovako izvlačim maksimum iz mog sistema i vozim se praktično besplatno. 7500 km sam ja u njega stavio i do sada uštedeo 1.000 Evra na gorivu.
Toliko za početak, pitajte ako vas nešto interesuje konkretno.