Dobrodošli na Električna Vozila! Forum je migriran na phpBB platformu i morate RESETOVATI SVOJU ŠIFRU kako biste mogli da se ulogujete. Sada postoji i podrška za Tapatalk. Uživajte! :)

Tesla Model 3 Long Range (2019)

Ovde diskutujemo o aktuelnim modelima, brendovima, zanimljivostima i generalno o EV tehnologiji.
Odgovori
njikolaj
Pridružio se: 23 Feb 2025, 08:09

Tesla Model 3 Long Range (2019)

Post od njikolaj »

Priča moje kupovine Tesle M3..

Moja ranija vozila su bili dizeli, BMW 320d, a nakon toga 520d. Oba su bila mlada auta, međutim kod zadnjeg me je iznerviralo da sam godišnje promenio jedan ili dva senzora u auspuhu vozila (kojih ima 12, ako se dobro sećam), koji su koštali od 100 do 400 Evra. Servis je isto tako bio od 200 do 500 Evra. Vozio sam godišnje 15-20.000 km. Pošto najviše vozim zbog posla u Vojvodini, mislio sam da se oprobam u vezi sa električnim vozilima.

9a58be80f8f88e4264b55220460bdac1637b607c.jpeg
9a58be80f8f88e4264b55220460bdac1637b607c.jpeg (676.95 KiB) Pogledano 18675 puta

Bojao sam se da li je dobra baterija, da li je EV za mene, da li će mi se svideti, u auto sedam posle jednog od najudobnijih auta, pa sam se bojao i komforta vožnje.

Tesla Model 3 Long Range AWD Dual Motor 2019. godište sam kupio u Pančevu. Posle malo istraživanja shvatio sam da iz nekog razloga mobilni internet u Tesla vozilima radi u Srbiji, isključivo ako su vozila iz Švajcarske i to potvrđujem kako iz ličnog tako i iz iskustva drugih. Bez problema radi u vozilu navigacija sa satelitskim sincima, Apple Music, Netflix, Disney, Youtube, Spotify. Naravno funkcioniše i aplikacija - klimatizacija, Summon i ostali. Od januar 2026. godine se nažalost naplaćuje 10 Evra po mesecu za Premium connectivity, ali mislim da ipak vredi.

O samom autu: komfor naravno nije na nivou BMW-a, ali nije toliko loš (tj. ne osećam toliku razliku, da mi to smeta u vožnji). Softver je fantastičan, podešavanja sa telefona funkcionišu besprekorno. Summon ne znam da li mi je dva puta radio kako treba, konstantno gubi konekciju i ne mogu da “upravljam vozilom” sa telefona, kako bi to trebalo da funkcioniše. O ubrzanju nema šta da se govori, ne može da vam dosadi ni nakon više meseci korišćenja, jednostavno je brutalan. Imali smo par zimskih nedelja, AWD radi svoj posao besprekorno, ni u kakvoj situaciji nije bilo problema sa bilo kakvim proklizavanjem.

a5601d9520e5d58bf1d4a5076662634ea1836218.jpeg
a5601d9520e5d58bf1d4a5076662634ea1836218.jpeg (592.49 KiB) Pogledano 18675 puta

Pošto je auto star 6 godina, zamenio sam preventivno 12V akumulator i to sve u ovlašćenom servisu u Temišvaru. Inače u ovlašćenom servisu su bili tačni, precizni, korektni i odlično pričaju engleski. Bio sam zadovoljan.

Stanje baterije je po samom autu 89%, što mislim da je fantastično dobro i sam potvrđujem po kilometraži da je auto izgubio za 6 godina i 100.000 km 10% baterije.

Ono što mi se ne sviđa: kvaka je neviđena glupost, niko me ne može ubediti da je ovo dobro. Moram da izlazim iz kola da bih nekoga pustio u kola, isto tako moram da objašnjavam i kako se izlazi iz auta. Pošto imam pre-facelift auto - dosta se čuje vetar pri kretanju (ne znam da li je velika razlika kod facelifta koji ima dupla stakla - nisam se još vozio u njemu), dosta se čuju i točkovi. Kod 130km/h nisam toliko čuo auto recimo u BMW-u.
Isto tako imam krckanje prilikom skretanja kad zahladni, to ćemo rešiti sa poznatim principom dodavanja masti u silente. Sve ostalo bez problema i pitanja.

Domet mi je dovoljan za moje potrebe- na 80% imam oko 360km, na 100% 450km. U zimskim danima kombinacija autoputa i običnog puta mi je bila dovoljna za nekih 360-380km (100% baterija, 22-23 stepena, 90-130km/h, 18 incni tockovi, bez aero dodatka). Par puta sam bio i dalje, punio na superchargeru, oba puta su mi 10 minuta bila dovoljna da lepo stignem kući. Na more ne bih kretao i prostog razloga što imam malu decu. A oni kad spavaju - mi ne stajemo. :slight_smile: Sam bih bio veći avanturista.

9d0f21b9830dbfee3a8f6b3157171a26a2dbea1a.jpeg
9d0f21b9830dbfee3a8f6b3157171a26a2dbea1a.jpeg (356.94 KiB) Pogledano 18675 puta

Punim inače kod kuće, uzeo sam kućni punjač od 11kW i imam solare (10kW). Vraćam EPS-u struju koju ne potrošim, tako da ovako izvlačim maksimum iz mog sistema i vozim se praktično besplatno. 7500 km sam ja u njega stavio i do sada uštedeo 1.000 Evra na gorivu.

Toliko za početak, pitajte ako vas nešto interesuje konkretno.
Prikačeni fajlovi
(0 B) Pogledano 18679 puta
Sneedles
Pridružio se: 15 Feb 2025, 21:00

Re: Tesla M3...

Post od Sneedles »

Meni su Tesle stvarno na najvećem nivou što se tiće hardvera, softvera, ali i cene (jer nisu bile ni toliko skupe nove, a izgubile su na vrednosti još, znači deal godine).

Mogao sam da izdržim malo slabiju završnu izgradu jer ipak relativno nov proizvođač ali to što je enterijer samo jedan ekran sa ostalim praznilukom nisam mogao da istrpim :melting_face:

BMW i4 sam uzeo jer još uvek ima idrive i donekle normalan enterijer - ali mogu odma reći da kome ne smeta taj malo detinjast unutrašni dizajn gde imaš samo tablet, a hoće električni, Tesla je najbolja opcija bez pitanja :+1:
trojanac
Pridružio se: 13 Jan 2025, 19:18

Post od trojanac »

Za zamenu 12V akumulatora si išao u ovlašćeni, u Temišvar. Da li je bilo drugih intervencija na vozilu, neko održavanje i gde si to radio?
njikolaj

Post od njikolaj »

Sve sam odradio u Temišvaru.

Zamena filtera kabine, čišćenje radijatora (preporuka svima koji uzimaju polovni!!), provera PTC-a (slabije je radilo grejanje, ali se ispostavilo da je radijator kriv koji nije čišćen 6 godina), zamena kočionog ulja i podmazivanje.

I dobro vidite, sve ovo kožete odraditi i sami, ali sam ja antitalenat za te stvari.
trojanac
Pridružio se: 13 Jan 2025, 19:18

Post od trojanac »

Ma i ja bih terao u servis. Pa svoju Hondu sam 10 godina održavao u Novom Sadu, iako sam iz Beograda. Nije Temišvar toliko daleko, pogotovo ne tebi.
ilalic
Pridružio se: 24 Feb 2025, 22:46

Post od ilalic »

Koliko te je kostao servis u Temisvaru i kako si znao sta treba da radis (imao si neku signalizaciju, preventiva po svom nahodjenju ili su ti oni preporucili)?
Da li imas samo EAP ili FSD?
njikolaj

Post od njikolaj »

Sve cene ću dati sa radom:

1.Filter kabine 2 kom: 68 Evra
2.12V baterija: 174 Evra
3.Čišćenje i lubrikacija kočnica: 128 Evra
4.Čišćenja radijatora: 135 Evra
5.PTC check: 12 Evra

U vožnji (više autoput) - auto nije grejao kako treba. Do Temišvara sam vratio na sebe zimsku jaknu. Pročitao sam da to može biti PTC koji umire (i cija zamena uopste nije bezazlena, što se tiče cene), a može biti i neočišćen radijator. Pošto PTC u Service meniju nije prijavljivao grešku, nadao sam se da je radijator. Što se ispostavilo kao tačno, pošto sam se u povratku skoro preznojao kako je lepo grejao. :slight_smile:

Akumlator sam menjao zato što je bio star šest godina, a video sam da će mi trebati trejler ako umre 12V baterija..

Imam FSD (HW3).
ilalic
Pridružio se: 24 Feb 2025, 22:46

Post od ilalic »

Odlicno si prosao. Mislim da ne bi bolje prosao ni ovde u neovlascenim servisu za bilo koji auto.

Jesi li zakazivao ili si samo banuo?
njikolaj

Post od njikolaj »

Slazem se u potpunosti. Imao sam obicne servise bmw-a koji su bili skuplji :slight_smile:

Trazio sam termin kroz aplikaciju, dobio na 40 dana (u Pesti bi bilo za tri dana), ali nisam imao zasto zuriti, tako da nije predstavljalo problem..
Odgovori