Pozdrav ljudi, ja sam pre godinu dana uzeo BMW i3 i toliko mi se svidelo da evo sad pre nekoliko dana sam kupio polovan BMW i4 za duža putovanja (uradio zamenu sa mojim BMW 4 običnim benzin). Ali imam samo običnu garažu (dve garaže) i koristim obične utičnice. Video sam da mojim i4 treba 33 sata da se napuni do ~90-95% a i3 za jednu noć (8 sati) pun.
I to mi nešto čudno bilo jer je i3 33kwh a ovaj 81kwh. Tu matematika ne ide po satnici. I tek sad vidim da na običnoj utičnici moj i4 se puni na 10A a i3 na 16A, čak i kad skinem bilo koji limit u sistemu kola. Da li neko zna zašto je ovakva razlika?
Dobrodošli na Električna Vozila! Forum je migriran na phpBB platformu i morate RESETOVATI SVOJU ŠIFRU kako biste mogli da se ulogujete. Sada postoji i podrška za Tapatalk. Uživajte! 
Punjenje i3 vs i4
Punjenje i3 vs i4
- Prikačeni fajlovi
-
- (148.48 KiB) Pogledano 8198 puta
-
nemanja-992
- Pridružio se: 05 Dec 2024, 18:03
Re: Punjenje i3 vs i4
Pozdrav
I3 vam ima 27kWh bateriju - degradaciju koju ima.
Sa druge strane i4 ima 81kWh.
Čudno da ih punite na 16A? Koji punjač koristite?
I3 vam ima 27kWh bateriju - degradaciju koju ima.
Sa druge strane i4 ima 81kWh.
Čudno da ih punite na 16A? Koji punjač koristite?
i3 sam uspeo WLTP domet (240km, čak malkice više) da stignem leti, pa mislim da je degradacija minimalna (a auto 2016 god sa 111kkm).
Za i4 koristim fabrički BMW flexible punjač a za i3 neki aftermarket. Oba stavljam na običnu utičnicu ali i4 10A puni a i3 16A. Znači i3 napunim za jednu noć a i4 za 4 noći, ~33hr, iako je baterija na i3 31kwh (koliko se sećam), a ovom 81kwh. Sa 16A bi bilo ~20 sati od 20% da napunim, pa mi šteta.
Lično ću namestiti trofaznu utičnicu i neće biti problem, ali ne znam što tolika razlika dok ne bude stiglo.
Za i4 koristim fabrički BMW flexible punjač a za i3 neki aftermarket. Oba stavljam na običnu utičnicu ali i4 10A puni a i3 16A. Znači i3 napunim za jednu noć a i4 za 4 noći, ~33hr, iako je baterija na i3 31kwh (koliko se sećam), a ovom 81kwh. Sa 16A bi bilo ~20 sati od 20% da napunim, pa mi šteta.
Lično ću namestiti trofaznu utičnicu i neće biti problem, ali ne znam što tolika razlika dok ne bude stiglo.
-
nemanja-992
- Pridružio se: 05 Dec 2024, 18:03
Fabrički punjači bi trebalo da su na 8a. Probaj sa tim after market punjačem da puniš i4.
Nije baterija na i3 31kWh, ne postoji, osim ako pričamo o bruto kapacitetu.
Nije baterija na i3 31kWh, ne postoji, osim ako pričamo o bruto kapacitetu.
Probao sam sa aftermarket punjačem i punilo 14A na i4. Vidim na ovom aftermarket piše 16A čak i kad limitiram na ~10A ili kako god da ga stavim. Nešto mi to nije ni bezbedno :melting_face: . Ali sam ga koristio već godinu dana na i3 pa nastavljam.
Znači izgleda da kineski aftermarket vuču malo više nego fabrički ali sad se brinem koliko je i to dobra stvar.
Svejedno, juče mi došao majstor i namestio CEE trofaznu i sad i4 puni na 11kw, jedna noć pun i sreća.
Koliko sam ga vozio, sa i4 sam prezadovoljan. Probao sam Teslu 3 i Polestar 2 ali Tesla enterijer neprihvatljiv a Polestar dizajn i budučnost teška. Što se mene tiče, verovatno najbolji električni za ~34000 EUR. Za 2-3 godine možda zamena za onaj novi CLA jer sam čuo dobro o njemu.
Znači izgleda da kineski aftermarket vuču malo više nego fabrički ali sad se brinem koliko je i to dobra stvar.
Svejedno, juče mi došao majstor i namestio CEE trofaznu i sad i4 puni na 11kw, jedna noć pun i sreća.
Koliko sam ga vozio, sa i4 sam prezadovoljan. Probao sam Teslu 3 i Polestar 2 ali Tesla enterijer neprihvatljiv a Polestar dizajn i budučnost teška. Što se mene tiče, verovatno najbolji električni za ~34000 EUR. Za 2-3 godine možda zamena za onaj novi CLA jer sam čuo dobro o njemu.