Dobrodošli na Električna Vozila! Forum je migriran na phpBB platformu i morate RESETOVATI SVOJU ŠIFRU kako biste mogli da se ulogujete. Sada postoji i podrška za Tapatalk. Uživajte! :)

Mazda 6e - novitet o kome se malo govori

Ovde diskutujemo o aktuelnim modelima, brendovima, zanimljivostima i generalno o EV tehnologiji.
Sanjica
Pridružio se: 16 Feb 2025, 10:21

Re: Mazda 6e - novitet o kome se malo govori

Post od Sanjica »

Da li su to prvi utisci…:grinning_face:
Sneedles
Pridružio se: 15 Feb 2025, 21:00

Post od Sneedles »

Ja ne volim koristiti taj njihov Mazdin sajt jer konfigurator ne predstavlja njihovu direktnu ponudu/cenovnik, a ne vidim ustvari cenovnik za njihova vozila (ti sajtovi su uglavnom mnogo loše ažurirani, a kamoli konfiguratori) - dok oni kad stavljaju na polovniautomobili valjda koriste pravu cenu.

Naravno, moguće, verujem. Da kažemo da je 45000. Sa subvencijom 40000. Taj model od 43000 ne računam jer je domet samo 479km. Ne bi imalo smisla ne doplatiti malo više za 550km. (A i to vidim kao jedini bonus u odnosu na, npr, Geely EX5 što se počeo prodavati sa veoma dobrim recenzijama u inostranstvu, koji košta samo 30000 sa subvencijom kod nas, ali sa samo 430km dometa).

Od opreme napisano, ništa specijalno, standard na BYD Seal, i na mom i4. Mislim - da nema toplotnu pumpu i dvozonsku klimu za taj novac stvarno bi bilo smešno.

Za “iste platforme”, nije poslednji slučaj, jeste - ali je enterijer identičan kao Changan. Stvarno. Uopšte nema Mazdin “touch”. Eksterijer sa istim proporcijama kao Changan, iako Mazda priča o “Kodo” dizajnu. I ovde je važniji “brend”. Iste platforme između Kineskih vozila, ok. Toyota Supra bazirana na BMW Z4 (iako je Toyota napravila više promena nego Mazda za 6e tu), to su dve ravnopravne marke. Ovde je reć o Japancima koji koriste Kineski auto. Imiđž.

Zato kažem da je ovde stvar informisanosti. To što je BYD Seal stvarno superiorniji u skoro svakom pogledu, bi moglo se nadomestiti tome što je auto “Japanac” (jer su tako ljudi sa sujetom). Ali je ovde Mazda napravila branike i stavila marku. To je to. Nisu bateriju menjali. Niti motore. Enterijer ostao isti. Proporcije (posebno C/D pillar što je prilićno rđav na SL03 i nije ništa poput prethodnih Mazdi) ostale iste. To je Kineski automobil.

Ako neko već kupuje Kineski automobil, zašto ne bi uzeo BYD koji daje više za manje, i koji ima više iskustva sa električnim vozilima? Jedino možda što 6e je malo više “porodičan” zbog ružnijeg, ali više efikasno iskoriščenog zadnjeg dela. Ali limuzina nije baš ni porodičan automobil. Tad bi bilo bolje uzeti Changan S05/S07 što se kod nas prodaju, koji su interno stvarno isti, a više porodični, za mnogo manje pare.

Zato sam rekao da je auto realno fail. Ne vidim poentu vozila sa tom cenom. Nije sportski, nema domet, nije Japanac, nema izgled, za porodicu nije najbolji (posebno po gradu dugačke limuzine). Ja pričam jer mnogo volim Mazdu kao brend, ali je auto stvarno malo bruka po mom mišljenju. Za tu cenu mora biti bolji.
Sanjica

Post od Sanjica »

f53bcb5c91b6de95eaf84b88f124f699535f4222.jpeg
f53bcb5c91b6de95eaf84b88f124f699535f4222.jpeg (600.67 KiB) Pogledano 29568 puta
Sneedles

Post od Sneedles »

Uf, eto, ipak stavili 48 hiljada a na sajtu 45 za taj model.

Ja lično kad bi sad kupovao električni (da mora da bude nov), bi uzeo BYD Seal AWD da hoću malo da se manjiačim po seoskim putevima onako “sportski”. A ako bi hteo nešto za porodicu bi uzeo ili ovaj Changan 05/07 ili Geely EX5. Mnogo gledam recenzija na internetu (iz inostranstva), i čuo sam samo dobro za taj EX5. Čak mi je bio na radaru ali na kraju sam uzeo BMW i4 2023 godište. 590km domet leti a dece nema još da mi treba mesta nazad :laughing:

BMW i4
BMW i4
1920×887 542 KB
Uglavnom, šta mogu reći sigurno je da ne može se mnogo pokajati da se uzme bilo koji auto noviji električni. Samo treba garaža i sve je bolje nego fosilac. I ova Mazda za 48 hiljada je bolja nego bilo koji dizel/benzin nov auto za te pare.
Sanjica

Post od Sanjica »

Realno mišljenja sam da je trenutno najveći problem kod EV-a što se tržište menja iz meseca u mesec, pa deluje kao da je svaki auto “malo preskup” jer znamo da će za godinu dana biti jeftiniji. Zato ljudi stalno vagaju. To je moje najiskrenije mišljenje na temu elekt.automobila.

Seal je definitivno najviše “fun to drive”, ali mislim da će prosečan kupac ipak pre gledati prostor, komfor i garanciju – tu kineski brendovi trenutno baš napadaju Evropu i toga moramo biti svesni, EX5 mi deluje kao tipičan racionalan izbor: mnogo opreme, veliki auto, normalna cena.

BMW i4 je više emotivna kupovina i vozački izbor nego racionalna, ali ko voli vožnju – jasno zašto ga je uzeo. Za Mazdu mislim da će imati problem samo sa cenom startno ali i tu se pregovora (kad krenu akcije i popusti pa test vožnja ima tu svega) mogla bi postati baš zanimljiva alternativa klasičnim motorima, pogotovo za ljude koji prvi put prelaze na struju, kao što sam ja ovde na ovom forumu. :woman_shrugging::sweat_smile:
Sneedles

Post od Sneedles »

Jedan bonus za ovu “Mazdu” je da su ljudi glupi. Posebno Srbi. Pa ima razlog zašto škrt Golfovi i Mercedesi za 116 konja se još uvek prodaju za nenormalne pare.

Ta Mazda čak iako jeste 99.9% Kinez Changan SL03, još uvek ima marku Mazda. Prodaješ za nekoliko godina kažes NOV BIO 48000 JAPANAC ČIST (čak iako je Kinez u totalu) i cena u preprodaji će verovatno bolje biti održana nego da si uzela Changan (koji je interno identičan) ili Geely/BYD (uopšteno Kinesku marku).

A ako prelaziš prvi put na struju - samo ti treba garaža. Nadam se da ne živiš u stanu, onda ne vredi. Ako imaš garažu sa utičnicom (idealno kod kuće da možes da namestiš trofaznu utičnicu) - život će ti se ulepšati. To je nešto najlepše.
Sanjica

Post od Sanjica »

Pa onda sam ja idealan kandidat za EV – garaža rešena, punjač wallbox rešen, samo još auto fali :grinning_face_with_smiling_eyes: “samo”:joy:.

Za sad i dalje vozim „oldschool dizel kolekciju” u najskupljoj opremi ali realno sve više gledam ka struji, iako mi se čitavo društvo otvoreno smeje i da ne napišem koje fore mi dobacuju svakodnevno…

Što se Mazde tiče, ljudi se hvataju za to „Kinez ispod lima”, a realno danas je to nova normalnost! 6e jeste razvijena sa Changanom i deli platformu sa Deepal SL03. Drugim rečima – ista baza, ali drugačiji finalni proizvod, kao što to rade i drugi veliki proizvođači da ih sada ne nabrajamo, dugačak je spisak.Tako da sam trenutno u fazi: infrastruktura spremna, samo čekam da se pojavi „onaj pravi” EV :grinning_face_with_smiling_eyes:.

Koja je cena bila vašeg vozila ako nije tajna?
Sneedles

Post od Sneedles »

Ja sam za moj BMW i4 menjao moj prethodni BMW 420i xDrive i dodao 15000 evra. Znači samo sam prešao od četvorke u četvorku. Uopšteno prošao sam malo ispod cene koji bi videli na mobile.de/autoscout24 za 2023 godište BMW i4 e40 jer je moj bio oštećen i popravljen.

Lično mislim da za električna vozila se mnogo isplati uzeti “skoro nova” umesto čisto nova jer ljudi još uvek ne znaju. Još uvek misle da te baterije crkavaju za 5 godina pa onda servis od 20000 evra.

Mogu da vam kažem da ni od toga ne treba bežati. Meni ovaj i4 nije prvi električni. Imao sam Alfu 159 i taj BMW 420. Onda sam Alfu prodao i nešto mi bilo “aj imam jedan BMW aj drugi” i ispao mi BMW i3 na oglasima. I pre sam ga video + MRZEO sam električna vozila a i ružan mi bio. Ne znam šta mi bi da ga uzmem. BMW i3, 2016 godište. Pre godinu dana znači 9 godina star tad bio sa 100kkm.

Taj auto (BMW i3) mi je sve predrasude i mišljenje i ceo svet okrenuo. Stvarno je uživanje i posle 6 meseci vlasništva sam odma rekao “moram da bacim ovo benzinsko smeće što mi ostalo” :laughing:

I eto taj moj i3 je sad star 10 godina. Prešao sam preko 10 hiljada km za godinu dana. Njemu je fabrički domet leti bio 240km. Pre 10 godina. Ja sam nedavno išao u kancelariju u Beograd kad je bilo leto i uspeo da pređem 250km. Ništa više neću reći u vezi tog mita za “degradaciju” baterija za polovne električne.
Korisnikov avatar
Gizmo
Site Admin
Pridružio se: 05 Dec 2025, 00:09

Post od Gizmo »

Evo i ja da podelim svoje mišljenje. Ovde mi deluje da je ceo “problem” to što je ovaj model zasnovan na drugom kineskom, i mislim da je tu neka predrasuda što je nešto “kinesko” da zbog toga treba da magično izbegne tarife, takse, licence i druge troškove i sve što je urađeno od strane Mazde da ovakav auto prilagode i predstave u svojoj ponudi u Evropi - pa naravno da neće da košta 26k evra kod nas. Sve ćemo češće da vidimo kinesko prisustvo u raznim EV modelima, i to nije loša stvar, Kinezi zaista znaju šta rade, pogotovo na EV sceni.

Auto je meni odličan, super je dizajniran, kako spolja, tako i iznutra, domet je ipak mogao da bude malkice veći, ipak je ovo veliki i težak auto, mogli su još desetak kWh da dodaju na bateriju, tad bi bilo idealno. Baš me zanima kako izgleda uživo, nisam ga još viđao po Francuskoj, ali ovde na snimku mi deluje baš lepo:

Instagram

Ivan Zivadinovic у апликацији Instagram: "MAZDA 6e za 40.000 evra je...
4,493 likes, 100 comments - testosteeron дана February 4, 2026: "MAZDA 6e za 40.000 evra je SVEMIRSKI BROD 🚀 #testosteeron #mazda #mazda6e #srbija".
Sanjica

Post od Sanjica »

Zanimljivo iskustvo, pogotovo za i3 posle toliko godina baš to ruši onaj mit o “crkavanju baterija”. Najjača stvar kod cele priče to što ljudi i dalje misle da EV baterija traje kao Nokia iz 2003 :grinning_face_with_smiling_eyes:. A evo dečko vozi 10 godina star i3 i prelazi više nego fabrički domet. :clap:
Odgovori