Pre nešto više od 2 godine, tačnije krajem 2023. dobijam poziv iz Delta Auta da testiram i4 u M50 verziji. Da budem potpuno iskren, o samom modelu gotovo da ništa ne znam u tom trenutku. Ok, čim je iz i serije znači da je na struju. I rečeno mi je da je to najsnažnija verzija. Ok, prihvatam i raspitujem se, ubrzo i odlazim po auto.
Saznajem da je u pitanju prvi, potpuno električni, M model koji uz pomoć dva elektro motora BMW M eDrive razvija 400 kW(544 KS) u režimu Sport Boost. Zar to već nije dovoljno?
Ovaj automobil se može jednostavno nazvati monstrum na točkovima. Velika snaga, dostupna odmah, podiže adrenalin svakim pritiskom pedale gasa, a istovremeno se u organizmu stvara velika doza dopamina. Pogon na svim točkovima je neophodan jer ovoliku snagu treba kontrolisati. Naravno elektronika u tome svesrdno pomaže. No i pored oduševljenja na svakom koraku primetili smo i određene nedoostatke. To bi pre svega bila preglednost pozadi, pogotovo noću i u uslovima loše vidljivosti. Mana su takođe i brisači na automatskom modu. Imali smo nesreću da je tokom 2 dana padala kiša i brisači su bili stalno uključeni, ali je često bilo neophodno ručno ih uključivati jer automatika nije baš najbolje optimizovana.
i4 po dimenzijama spada u D segment, iako je nešto duži od serije 3, kao i od većine ostalih takmaca, ali do 5 metara dužine nedostaje mu još 17cm. Dopalo nam se što nije u pitanju klasična limuzina već hatchback, koji je mnogo upotrebljiviji, iako nam nije bila namera da prevozimo veš mašine. Sa međuosovinskim rastojanjem od 2856mm, očekivano je da je ponuda prostora u kabini odlična. Sreću kvari širok i visok centralni tunel koji se proteže duž cele kabine, te je time umanjen komfor ukoliko vozite i treću osobu na zadnjem sedištu. Pitamo se da li je ovde problem do platforme, jer i4 ne dolazi na platformi za električne automobile ili je prosto trebalo nekako smestiti i povezati sve neophodne komponenete.
Naravno, ovo je BMW i od njega se očekuju ne samo performanse već i premijum ugođaj dostojan Bavarskog proizvođača. Vrhunska sportska sedišta, obložena kombinacijom kože i alkantare,sa plavim šavom u duhu M modela, ostavljaju bez daha već na prvi pogled. Ne samo da će svako putovanje biti izuzetno udobno već će i sportski oblik sedišta doprineti još boljem utisku u svakoj prilici kada i4 M50 bude demonstrirao svoje moćne performanse.
Tu je i upravljač, odlično odmerene veličine tako da perfektno leži u rukama i zajedno sa varijabilnim sportskim upravljanjem i adaptivnim M vešanjem, koje ovaj model poseduje, čini vožnju ovog automobila ekstremmno uzbudljivom. Sa druge strane svi ovi sistemi su programirani da se kompletna postavka celog vozila može menjati u skladu sa jednim od odabranih režima vožnje: „Eco Pro“, „Comfort“ ili „Sport“. Ovo nije ništa novo i danas ovu opciju imaju i mnogi drugi, čak i znatno jeftiniji, modeli. No iznenađuje kako je BMW uspeo da uskladi ponašanje automobila potpuno u skladu sa nazivima, te može biti veoma upotrebljiv u svim prilikama, od svakodnevne upotrebe po gradskim ulicama, dugim putovanjima, do maksimalnih performansi na stazi.
Drugi, nešto manji, od dva ekrana koja se nalaze ispred vozača, dimenzija je 12.3 inča i predstavlja digitalnu instrument tablu. Njen izgled se menja zavisno od odabira režima vožnje, ali je i sam prikaz drugačiji od svega što smo navikli.Svakako brzinomer i svi bitni podaci su jasno vidljivi pa je nedostatak HUD-a (Head Up Display) u standardnoj opremi, donekle opravdan. Mnogo više bitnih i zanimljivih informaoja nalazi se u okviru multimedije, na ekranu dijagonale 14,9 inča, gde se nudi i opcija povezivanja telefona preko Android Auto ili CarPlay aplikacije. Takođe svaki vozač može da kreira svoj profil, a u opcijama pronalazimo i pregršt informacija i podešavanja samog automobila. Tu se, naravno, nalaze i podaci o potrošnji. Uz i4 dolazi i joiš nešto jedinstveno, a to je BMW M IconicSounds Electric. Naime, ovaj digitalni audio sistem obezbeđuje izuzetno izražajan zvuk konvencialnog motora koji je u potpunosti u skladu sa M oznakom, dok COMFORT režim rada pruža skladnu akustiku s malim opterećenjem povratne informacije, a u režimu ECO PRO zvuk je potpuno utišan i nudi visok nivo akustičke smirenosti.
Ako pogledamo specifikacije, WLTP deklaracija kaže da u kombinovanom režimu potrošnja za ovaj model iznosi 18,4 kWh/100 km. Baterija obezbeđuje korisni kapacitet od 81,1 kWh te računica kaže da je očekivani domet čak 513 km. Međutim, nas je putni računar obavestio da je potrošnja od početka korišćenja vozila, tačnije u prethodnih 12.500km, iznosila u proseku 24.8kWh/100km. Dakle, ova dva podatka se znatno razlikuju. Svakako imamo u vidu da je ovo test vozilo i da se svako ko ga se domogne, ne libi da iskusi pune performanse vozila. No u svakom slučaju nije realno očekivati da se u mešovitoj vožnji i ne uvek idealnim vremenskim uslovima, domet od preko 500km. Sa prosečnom potrošnjom od nešto preko 20kWh, realan domet je oko 400km u mešovitoj vožnji.
Kompletan tekst i moje utiske možete pročitati ovde.
Kako sam nedavno saznao, ovaj model je zamenjen sa novim koji nosi oznaku M60, koji je nešto snažniji sa 442kW i 795Nm. Koliko vidim dostupan je u Srbiji, a i cena je ostala gotovo ista, odnosno kreće se od oko 85.000 evra pa na više.
Ja se evo i nakon 2 godine naježim kad se setim kako ovo čudo ide. Nažalost bilo je kišno vreme i dva dana je nedovoljno da se sve isproba, ali uživao sam u svakoj sekundi. Da li vrdi izdvojiti taj novac za njega i koliko je upotrebljiv u Srbiji, veliko je pitanje. Ali da na pravi način demonstrira moć elektro pogona kao i tehnologiju koju poseduje BMW, to ne možemo osporiti.
Dobrodošli na Električna Vozila! Forum je migriran na phpBB platformu i morate RESETOVATI SVOJU ŠIFRU kako biste mogli da se ulogujete. Sada postoji i podrška za Tapatalk. Uživajte! 
BMW i4 M50 - električni monstrum na točkovima
BMW i4 M50 - električni monstrum na točkovima
- Prikačeni fajlovi
-
- (0 B) Pogledano 11247 puta
Re: i4 M50...
Šta znam, meni se EV Clinic podsmevao što poredim moju Teslu sa i4 M50 
https://www.facebook.com/photo/?fbid=934791258892053
https://www.facebook.com/photo/?fbid=934791258892053
Re: i4 M50...
Uzeo sam i4 (ali e40) i stvarno je auto strava. Sve pohvale šta su uspeli da naprave od modela koji ima i benzin varijantu. (Kad se pogleda efikasnost vozila poput e-tron a bogami i BYD što su čista struja).
Re: BMW i4 M50 - električni monstrum na točkovima
Kad si ga uzeo, koliko dugo ga već imaš? Daj neke detaljnije utiske.
Sent from my 2201116SG using Tapatalk
Sent from my 2201116SG using Tapatalk