Auto sam kupio u junu prosle godine, posle dosta razmisljanja oko prelaska na struju. Do tada sam gradski auto vozio na metan, ali kada sam malo bolje preracunao troskove i video koliko je struja jos povoljnija, sledeci korak je bio logican - EV.
U uzem izboru su mi bili Renault Zoe, VW e-Golf i ID.3. Na kraju sam ipak odlucio da izdvojim malo veci budzet za ID.3 i sada, posle nekog vremena, mogu da kazem da nisam pogresio. Auto je dosta moderniji, prijatniji u voznji i generalno ostavlja ozbiljniji utisak u odnosu na ostale opcije koje sam razmatrao.
Voznja je posebna prica, ubrzanja su brutalna za jedan gradski auto, odlicno lezi na putu i pritom je neverovatno udoban. Kabina je iznenadjujuce prostrana, kao i gepek od 380 l. Imam skoro 2 metra i oko 120 kg, ali sedim skroz opusteno, bukvalno kao u fotelji, sto mi je za svakodnevnu voznju veliki plus.
Sto se tice dometa, u praksi prelazim izmedju 300 i 350 km sa jednim punjenjem, sto mi je sasvim dovoljno i za grad i za povremene malo duze relacije.
Na pocetku sve to deluje malo cudno - domet, punjenje, planiranje, ali posle par dana vise ni ne razmisljas o tome. Samo uzivas u tisini, momentalnoj snazi i tom opustenom osecaju u voznji. Kod mene je tako bilo, posle prve nedelje sam shvatio da vise uopste ne gledam koliko je auto “pun”, vec ga vozim potpuno normalno kao i svaki drugi auto, samo uz mnogo vise komfora i bez ikakve buke motora.
Posebno me je odusevilo koliko je auto stabilan u krivinama. Zbog baterije je teziste dosta nisko pa auto bukvalno “lepi” za put i nema onog klasicnog naginjanja kao kod obicnih auta. Uz to, regenerativno kocenje je odlicna stvar. U gradskoj voznji skoro sve moze da se vozi samo na gas, auto sam usporava cim pustis papucicu, pa se klasicne kocnice retko koriste.
Zanimljivo je i to da se zbog debljine baterije sedi malo povisenije nego u klasicnom Golfu, pa je preglednost bolja i nekako je ceo osecaj voznje udobniji i opusteniji.
Sto se tice enterijera, jedina zamerka su gornji paneli vrata koji nisu bas praznik za oci. Ipak, pored svih drugih benefita covek lako zazmuri na jedno oko. Ono sto je meni bitnije je da, iako mnogi zameraju “tvrdu” plastiku u enterijeru, kod mene apsolutno nista ne skripucka, nema nikakvih cvrcaka ni posle dosta kilometara. To, na primer, kod Golfa 8 nije uvek slucaj.
Inace u kuci imam i Tiguan sa 200 KS koji koristim uglavnom za duza putovanja. Medjutim, od kada sam se navikao na elektricni pogon, Tiguan mi sada deluje dosta tromo. Iako ima 200 KS, jednostavno nema onaj momentalni odziv i snagu kao EV, pa je osecaj u voznji potpuno drugaciji. Sve u svemu, prezadovoljan sam izborom.
Od juna 2025. presao sam oko 16.000 km i trenutno je 74.000 km na brojacu.
Racuni za struju za posebno brojilo za EV punjac su ukupno 22.800 dinara, uz napomenu da je oko 10% kilometraze predjeno uz dopunu na besplatnim punjacima.
Za poredjenje, ista kilometraza sa drugim vozilom na dizel (prosecna potrosnja 8 l/100 km) kostala bi oko 250.880 dinara.
Razlika u korist struje je vise nego ocigledna.
Polako pocinjem i da razmisljam o sledecem koraku, mozda o nekom vozilu sa vecom baterijom.
Ako nekoga zanimaju detalji, iskustva ili bilo sta oko prelaska na struju slobodno pitajte, rado cu podeliti jos utisaka.
Dobrodošli na Električna Vozila! Forum je migriran na phpBB platformu i morate RESETOVATI SVOJU ŠIFRU kako biste mogli da se ulogujete. Sada postoji i podrška za Tapatalk. Uživajte! 
VW ID.3 PRO Performance
VW ID.3 PRO Performance
- Prikačeni fajlovi
-
- (0 B) Pogledano 27302 puta
Re: VW ID.3...
Dobrodošao. Nešto mi poznat auto.
Re: VW ID.3 PRO Performance
Lepo izgleda auto, hvala za iskustvo.
Meni je ušao u izbor da kupim kao drugi auto Id3 ili možda Id4. I dalje vagam da li se zezati sa subvencijom.
Zanimljiva boja, vesela
Meni je ušao u izbor da kupim kao drugi auto Id3 ili možda Id4. I dalje vagam da li se zezati sa subvencijom.
Zanimljiva boja, vesela
@trojanac Hvala, bolje nasao 
@noob Boja je u fazonu "sinko mindjuse nose samo pederi i gusari, a ja ovde ne vidim nikakav brod"
Vise bih voleo da je druge boje iskreno, ova bas upada u oci.
A subvencije nisu problem, subvencija nema
Sent from my SM-S938B using Tapatalk
@noob Boja je u fazonu "sinko mindjuse nose samo pederi i gusari, a ja ovde ne vidim nikakav brod"
Vise bih voleo da je druge boje iskreno, ova bas upada u oci.
A subvencije nisu problem, subvencija nema
Sent from my SM-S938B using Tapatalk
Meni je boja odlična.
Sent from my 2201116SG using Tapatalk
Sent from my 2201116SG using Tapatalk
Kao da sam ja pisaoBozicBata napisao: @noob Boja je u fazonu "sinko mindjuse nose samo pederi i gusari, a ja ovde ne vidim nikakav brod"![]()
Baš je upečatljiva boja, ne viđaš je svaki dan, prijatna promena. Što se tiče gusara - pa sama činjenica da vozimo EV a ne SUS već podiže obrve na pitanje muškosti - taj gusarski broj je već isplovio iz luke i pre same boje 
Šta mi reče, sad će da se vadi da ga vozi žena